WAT IS POEDERCOATING?

Poedercoating is (de naam zegt het al) een lak die bestaat uit hele fijne poederdeeltjes. De poedercoating is opgebouwd uit een mengsel van kunsthars, pigmenten en andere toevoegingen welke bijdragen aan het hoogwaardige en duurzame karakter waar poedercoating bekend om staat. In tegenstelling tot natlakken bevatten poederlakken geen oplosmiddelen.

Tijdens de moffelprocedure wordt het object met de poederlak tussen de 150 tot 210 graden Celsius verhit waarbij de poederdeeltjes smelten en zich met elkaar verbinden. Zo vormt zich een afgesloten harde coatlaag.

VOORBEHANDELING

De voorbehandeling van het materiaal dat gepoedercoat wordt is van groot belang. Geschiedt de voorbehandeling op een verkeerde manier of met te weinig zorg, dan heeft dat gevolgen voor de hechting en daardoor ook de kwaliteit en duurzaamheid van de poedercoating. In principe kiezen wij bijna altijd voor stralen als voorbehandeling. Door te stralen worden vuil, vet, corrosie en walslagen effectief verwijderd. Daarnaast zorgt stralen ervoor dat het materiaaloppervlakte ietwat opgeruwd wordt en dat komt een sterke hechting van de poedercoating ten goede.

POEDERCOATING AANBRENGEN

Poedercoating is, anders dan bij natlakken of spuiten, een elektrostatisch proces.
Poedercoating wordt m.b.v. een elektrostatische poedercoatmachine op de objecten aangebracht. De poeder, of eigenlijk de lucht rondom de poeder, die uit het poederpistool geblazen wordt krijgt een statische lading. Door deze lading hecht de poederlak zich aan het geaarde materiaal en vormt een egale poederlaag om de objecten heen. Doordat de poeder statisch is wordt deze echt naar het materiaal toegetrokken en komt de poeder ook op moeilijke(re) bereikbare plekken.

NABEHANDELING

Nadat de poedercoating m.b.v. het elektrostatische proces aangebracht is, gaan de objecten de industriële oven in. Dit is het moffelproces. Moffelen is de term die gebruikt wordt voor het verhitten en uitharden van de poedercoatlaag. De moffeloven wordt verhit tot een temperatuur tussen de 150°C en 210°C. De gekozen temperatuur is afhankelijk van de soort poedercoating. De duur van het moffelproces wordt naast de poedercoatsoort mede bepaald door factoren zoals massa, dikte en aard van het materiaal.
Door de hoge hoge temperatuur gaan de poederdeeltjes in elkaar overvloeien en vormen een dichte en egale laag om de objecten heen.

 

Het toepassen van een epoxy primer onder de polyester topcoating bevordert de kwaliteit én levensduur van een poedercoating.

Een primer poedercoating is zeer aan te raden bij buiten toepassingen omdat deze extra laag het object beschermd tegen weersinvloeden, zoals corrosie.

Bij materialen die elektrolytisch of volbad verzinkt zijn, zoals vaak het geval is bij hekwerken, wordt een speciale primer toegepast die een ontgassende werking heeft. Deze primerlaag voorkomt, samen met een lage moffeltemperatuur, ongewenste oppervlakte effecten met een zo glad mogelijke oppervlakte als eindresultaat

Bij binnen toepassingen is een primer poedercoating niet altijd noodzakelijk. Dit is mede afhankelijk van de ruimte waarin het object geplaatst wordt en de gebruiksintensiviteit. Enkel bij aluminium materialen wordt een basis primer standaard aangebracht om de hechting van de uiteindelijke toplaag te bevorderen.

De laagdikte van poedercoating wordt aangeduid in µm, micrometers.

Er zijn een aantal factoren die bepalend zijn voor de optimale laagdikte: de toepassing (binnen, buiten), de mate van weersinvloeden (gevelbekleding, off-shore) en het object zelf (vorm, scherpe hoeken).

  • een-laag systeem: 60 µm tot 80 µm
  • twee-lagen systeem: 100 µm tot 120 µm
  • drie-lagen systeem: 150 µm tot 175 µm

Met behulp van een laagdiktemeter kan nauwkeurig de dikte van de aangebrachte poedercoating gemeten worden. Op verzoek verstrekken we een rapport met de meetresultaten.

De Poedercoat Centrale maakt gebruik van poedercoatings van hoge kwaliteit. Deze poederlakken zijn met veel aandacht ontwikkeld, uitgebreid getest en voldoen aan strenge kwaliteitseisen en internationale standaarden, zoals het bijvoorbeeld het Qualicoat keurmerk.

Uiteraard bepaalt de toepassing de kwaliteitseisen die gesteld worden aan de poedercoating.

Op verzoek sturen wij u graag de documentatie van de gekozen poederlak(ken) toe, zoals productbladen, certificaten en test rapporten.

Poederlakken zijn leverbaar in bijna alle tinten van het RAL Classic kleurenpallet. Het RAL Classic kleurensysteem bevat 213 kleuren.

Bekijk de RAL Classic kleuren hier

De meeste RAL Classic poederlakken zijn verkrijgbaar in de volgende glansgraden: mat, zijdeglans en hoogglans. Bij sommige poedercoatings behoort een fijn structuur finish tot de mogelijkheden.

Naast de standaard RAL Classic poedercoatings zijn er ook tal van speciale poederlakken mogelijk. U bent altijd welkom om onze kleurenwaaiers en staalboeken te bekijken.

LAAGDIKTE POEDERCOATING

1 LAAG POEDERCOATING 80µm
2 LAGEN POEDERCOATING 120µm
3 LAGEN POEDERCOATING 175µm